SELAMAT DATANG TEMAN,SEDIKIT PERKATAAN UNTUK DIHADAMKAN

Tuesday, 8 March 2011

FIXIE? TREND ATAU PASSION?zaman kana2 kembali , dulu seronok je mak ayah belikan basikal , nak nak yang basikal racing boleh tukar2 gear kan , but skrg lain ceirta pulak,FIXED GEAR atau lebih dikenali dengan FIXIE, adakah satu trend atau hobi berbasikal anak remaja sekrg? bg sesiapa yang tak tau ,fixed gear ber maksud gear yang tetap , means , kalau korg kayyuh basikaltu ke belakang pun boleh , pandai controll ah , jgn terek sngt kau gi sondol bas ! ahaahhaha fixie ni berbeza sedikit dgn racing bike dari segi frame dia , and gear , apatah lagi tayar, kalau racing gear tu boleh tuka2.frame pulak fixie lebih kenpada plane and mcm2 warna bebudak ni pergi spray , cantk mcm candy taw , kalau ke kl mlm2 banyak la nmpak bebudak naik fixie bike ni , tpi ad ekah ianya satu trennd atau hobi?

ini adalah jenis2 fixie bike menarik bukan , tetapi sekarang ni hanya tinggal trend , ramai dah org buat bike ni as a trend , not as a hobi which is menyihat kan badn , berhabis duit mencantikkan basikal dah rupe beca dibuatnya.memang la memiliki basikal fixie tu as a excercise , but withoutthose safety kit -.- dgn FIXED GEAR , takde handbrake unless you u guys put a pair of it on your FB laaa kan , but ya know , its not like i jealous i dont have one , i got one which is my brother's okay , but , tolong la, dlu having a camera looks like cool , but actually satu hapak pun kau taktau pakai camera tu cmne , apa ISO , apa aperture apa f numbe , apa2 tentang camere , okay butik basikal yang aku tau dkat wangsa maju , dkt situ nais jugak , and the other one palig famous GRAFA ss 15 subang jaya selangor .tu jela yang aku tau.Dalam keadaan licin beberapa biker lebih memilih untuk naik fixie bike kerana mereka percaya dapat memberikan maklum balas peningkatan pada grip belakang.
setiap kecerunan lebih sukar kerana bikers harus memainkan pedal pada kelajuan yang sangat tinggi (kadang-kadang pada 170 rpm atau lebih), atau menggunakan rim untuk melambatkan. Beberapa menganggap bahawa cepat berpusing ketika turun yang laju kenaikan atau fleksibiliti, yang katanya untuk kemudian meningkatkan prestasi mengayuh pada setiap jenis kelajuan
tetap tersebut dianggap oleh beberapa orang untuk menggalakkan gaya mengayuh lebih berkesan, yang dituntut diterjemahkan menjadi kecekapan dan daya apabila digunakan pada kelajuan yang dilengkapi dengan Freewheel.
Ketika pertama kali naik gigi tetap, pengendara sepeda digunakan untuk Freewheel memiliki kecenderungan untuk mencuba ke pantai, terutama ketika mendekati sudut atau halangan. Sejak freewheeling, atau meluncur, tidak mungkin, ini boleh menyebabkan apa saja dari sebuah 'tendangan' ke kaki trailing, sampai kehilangan kawalan basikal.
Riding dengan kelajuan sekitar sudut boleh sukar bagi pemandu pemula, sebagai pedal boleh menyerang jalan, mengakibatkan kemungkinan kehilangan kawalan.
Tanpa gigi, fixed-gear pesepeda tidak boleh pindah ke gigi yang lebih menguntungkan untuk curam tanjakan atau keturunan.
Juga, basikal gigi tetap mempunyai bahagian yang bergerak lebih sedikit dari sepeda multi-gear dan kerananya memerlukan sedikit penyelenggaraan.

No comments:

Post a Comment